Monday, 9 July 2012

~oH iKAn kEli~

Nyum nyum...ape ni???
Ikan keli la.....sdp..lg2 time ujan2 ptg2 ni tringat plak ikan keli ni....
Dlu ikan keli ni xde la famous mane..tp skrg ikan ni la plg top..even jrg2 ad kedai y xjual ikan ni... skrg org dh majukan ikan ni..ad y wt mcm sardin..ikan keli dlm tin gitu..hah!!kelas ko jah!!hehe
hmm tp gitu la mslhnye...ad org y pnh tnye sy..mcm mane ye nk goreng ikan keli ni...
hah pd y xprnah goreng ikan keli msti xtau..nk goreng ikan keli ni pn bkn sng..tau npe lia ckp bkn sng??sbb bile goreng minyak pns 2 akan meletup2 ala2 volcano gitu...pom...pom...!!
ad pnh pglaman lia mse mule2 bljr msk pn gitu..siap pkai tudung periuk wt perisai semata kerana ikan keli goreng..hehe
orang kata bile nk tbalikkn ikan 2 la y plg scary...jauh je hulur tgn..huhu~ tkt minyak pns y tgh mgile dlm kuali...hehe
bile dh besar2 ni bru tau rupenye cara bersihkan ikan 2 pn pntg...make sure sume lendir2 ikan 2 kne cuci bersih..(pakai asam jawa @ limau utk rendamkan ikan keli..disamping mbuang lendir2 air asam ni juga leh hilangkan hanyir ikan ni)

Ok ni rahsia dr dapur y mak lia share ngn lia mse lia bljr msk dlu..slain bersihkan ikan cara btl..mse menunggu minyak pns msukkn skit garam mskkn dlm minyak 2..pastu kco2 skit minyak 2..jgn biar setepek kt situ 2 kang masin setempat ikan 2..hehe
pastu bile minyak dh pns..leh la goreng ikan dgn slmatnye..insyAllah xkn meletus2 dh minyak ikan keli 2..hehe...

satu lg bile ckp pasal ikan keli ni..lia sgt suke msk ikan keli salai msk lemak...(my dad fav)

bkn ssh pn nk wt ikan keli salai ni..simple je..jnji korg ad oven..boleh je salai...klo cara traditional dlu kita kne jemur @ asapkan ikan 2..skrg zaman moden..pkai oven je...hehe tp lia akui la rase traditional lbh sdp sbb ikan 2 lbh wangi..tp blh je ikot selera msing2...
cara nk wt ikan keli salai ni sng..tp mmg kne amik mse y sgt lame nk keringkan ikan ni..klo plan nk msk thari dr awl pg korg kne prepare ikan ni sbb mskknye bukan sejam bukan 2 jam..tp hmpir 5-6 jam..fuhh!!

caranye..
ikan 2 dibersihkan..pastu kita belah tgh bdn die smpai ke ekor..utk kita buang tulang tghnye(de bone istilahnye dlm mskkn) tp jgn pts plak dua2 bhgian 2..ikan 2 spttnye akan jd mcm nipis gitu..lebar..(sbb tulang dh dibuang).. pas dh cuci ikan 2 lumurkan dgn garam n asam jawa skit..2 je..pastu jemurkan @ sidaikan ikan 2 dlm oven..(klo oven y ad rak) make sure lapik dibwhnye loyang pbkr..sbb air ikan akan kluar t...pd suhu 20-35celcius kpnsan oven slama 5-6 jam smpai ikan 2 msk n kering..pastu bru leh msk lemak..tp org kata mkn saje pn sodap..hehe..klo xnk wt msk lemak mkn gitu ngn nsik pns pn sdp..lg2 ad smbal blcn..ulam skit..pehh!!3 kali tmbah nsik...=)

klo ikotkan msk lemak ni pn ad 2 jenis..msk lmk biasa n msk lemak n9..bezanye n9 msk lemakknye xda bwg putih @ merah..cume perlukan serai, kunyit hidup n cili padi..pastu blend skali..klo msk lmk kita sume 2 kne ad..bwg2 pn msti dimasukkan..mcm biasa sume 2 ikot slera msing2...tp y plg pntg kne ad kunyit hidup..klo xda ni..xperfect rasenye msk lmk..mgkn ad y xtau rase msk lmk gune serbuk kunyit lain..pkai kunyit hidup lain..kunyit hidup lg umphh rasenye..xcye cube try...=) pastu nk best skit tmbahkn belimbing buluh dlm msk lemak..pehh mmg tbaik la..msm2 gitu rasenye..tp dlu nenek sy keringkan belimbing buluh 2 n cmpurkan dlm mskkn..mcm 2 pn sdp juga..klo xsilap sy sblm dijemur belimbing 2 digaramkan..n insyAllah boleh bthn lama..lg2 klo simpan dlm peti ais..sthun dua pn thn..mgkn 2 cara org dlu2 simpan buah sbb dlu xda peti ais mcm kita skrg..wallahualam....

wah!!pnjg sudah resepi 2 rupenye..asalnye nk share pasal ikan keli je..last2 smpai msk lmk sume kluar..hehe..tp xpe la hope u'ols enjoy my blog kali ni..ilmu ni we sharing tndanye we caring...anda stuju??sy stuju..insyAllah jmpe lg utk resepi n tips akan dtg..sayonara~ Assalamualaikum...=)


2 comments: