Annyo..Assalamualaikum...
Ape kbr sume??sorry la lme xupdate blog ni...(bru je sminggu) hehe...
ok la hmm xtau la ape y nk di share arini..ape y korg nk lia story morry arini??ok la lia nk crite pasal mkn lg sbb lia suke msk n of kos suke juga mkn..yeah!!!crite arini pasal pastri choux...pnh dgr??klo lom jom check this out...
korg pnh tgk mknan ni??
hehehe..pnh??pnh mkn...itik pn ad..hehe..lia tringt pasal bnda ni bile bru2 ni adik lia bli cream puff..tringt zaman2 sekolah teknik dlu bljr wt ni..tp mse 2 kami nk wt skit je jd sume pn berebut2 puff ni..mse lia bljr wt ni dlu lia dpt wt "swan lake" hah mcm di atas ni..cara nk hias swan ni sng je..letak ats cermin..knpe cermin??knpe xpinggan??hah konon2nye refleks swan ni berenang di air y jernih..wah gitu..hehe..tp arini lia bkn nk crite mcm mane swan ni nk brenang tp nk crite mcm mane nk wt pastri y mnakjubkan ni..
lia ckp pastri ni menakjubkan sbb ni satu2 nye pastri y doh @ adunannye perlu dimasak dlu n plg menarik cara nk wtnye..
ok mari check it out bhn2nye..ni lia copy je dr internet sbb mls nk taip..tp jgn riso i`ll explain 1 by 1 ok??check it out...
Choux Pastry:
1/2 cup (70 grams) all purpose flour a.k.a tepung plbgai gune..leh je gune tpung gndum biasa tp lia syorkan anda gune tepung y mengandungi high gluten contain sbb die lg umpph gitu lembut ddlm rapuh diluar...=)
1/4 teaspoon salt a.k.a garam halus
1/4 cup (4 tablespoons) (57 grams) unsalted butter a.k.a butter tnpa garam
(Tips: klo anda gunekan salted butter anda xpyh ltk grm..tp lia xbpe syorkan utk gune salted butter sbb kita xleh adjust kndungn grm klo perlukan butter y bnyk)-unsalted will be much better
1/2 cup (120 ml) water a.k.a air biasa
2 large eggs, lightly beaten a.k.a telur
(Tips : klo anda nk adunan anda naik lg cntik sile gune telur grade A atau bb)
Egg Wash Glaze:
1 large egg a.k.a telur (dipukul)
1/8 teaspoon salt a.k.a garam halur (xpyh pn xpe)-jika perlu
Whipped Cream:
1/2 teaspoon pure vanilla extract a.k.a esen vanilla
1 tablespoon (14 grams) granulated white sugar a.k.a gula halus
Garnish:
Powdered (Confectioners or icing) sugar a.k.a gula icing (klo xda gula psir diblend smpai halus)
cara membuat mudah je...
1) mule2 msukkn air n mentega dlm pan @ periuk...pnskn shingga mentega cair..(api medium heat ye)
2) pas mentega dh cair msukkn tepung (yg dh diayak bersame garam)
3) perlahankn api utk kco tepung shingga rata..n jd adunan..mcm ni ye
pehatikan kelikatan adunan ni..not too tough ye??lembut ja..hehe
4) msukkn telur sebiji demi sebijik ( sejukkn skit dlu adunan ye)-pukulkan dlm speed y plg laju dlm 10 min..mcm ni ye hasilnye t..
5) pas kesemua telur ni dh dimasukkan, ready for pipping!!yeah...mcm ni ye??
6) pastu pipping ikot bentuk y anda nakkan...(AMARAN: pipping dlm kuantiti y kecil sbb adunan akan naik 2x gnda selepas dibakar..
7)Ni antara contoh2 pipping y anda leh wt...(ikot citerase msing2)
8) Sblum bakar ni nk bg tips skit renjiskan skit2 air diatas adunan y dh pipping ni..utk bg die lg cntik naiknye lps msk...(skit je tau renjis jgn smpai bnjir plak) hehe
9) dlm oven y dh pre-heat td..masukkan tray ni n bkr pd suhu tinggi selama 15-20 minit..(200 clcius) 10 minit prtama n 220 clcius 15-20 minit akhir..perlu diigtkn pastri ini perlu dibakar dgn suhu tinggi utk bg die naik mendadak n jgn trunkan suhu selagi xmsk..n jgn curik2 buke oven ye mse lom masak..t bantat pastri ni..hehe...
9) keluarkan pasti y dh msk (Tips: cpt2 cucuk 1 lubang @ potong 2 pastri supaya udara pns dlm pastri keluar utk make sure udara 2 xkcutkan pastri bile sesudah msk...ni ropenye...
10) finally part y plg best...icing n topping...pippingkn inti @ tburkan topping n anda suke pd pastri anda, anda leh gune whipping cream td pukul pd kelajuan tinggi..klo nk best leh tmbh ape2 perise ksukaan anda dr cream td.. n pipping....mcm ni ye??
11) hasilnye...jeng jeng jeng....
hoye!!!slmat mencube ye???kamsahaminda..=)