Monday, 30 July 2012

~pAStA LaLaLa~

lalala..lame rasenye xupdate blog ni..lalalala..bz skit kblkgn ni hehehe..
ok la sbb dh lame xstory morry arini nk story morry skit..oh sblm tlupe slmat bpuase kpd semua umat islam di seluruh dunia xkira di mane pn anda berada..

hari ke 10 Ramadhan ni pasti ramai dh y mampu biasakan diri dengan suasana berpuasa..kpd y bru bljr berpuasa chayok2 sy ucapkan..ok la sbnrnye xda la nk story ape pn..cume baru2 ni ad kwn y mintak resepi kt lia utk wt spegeti..sudah semestinye home made la kn..


hmm rasenye blog ni asyik pasal mkn je...lg2 bile bln pose ni nk update pasal mkn je..hehe...tp bkn ape..mcm y lia slaloo tekankn sblm ni blog ni for sharing is caring..kbtln plak ad org mintak lia ajarkan cara2 nk wt home made spegeti y marvelous hmm..so post arini mmg pasal mkn la..maaf klo ad mane2 reader sy y bosan dgn post mknan sy ni..hehe..(alamak pnjg sudah intro) ok mari check dlu bahan2...

500 g tepung gandum
3 / 4  biji telur
garam (secukup rase)


omo~ni je ke??
yup kwn2 ni je bhn2 utk wt spegeti ke makaroni ke pasta ke y korg mkn slaloo 2..hehe..bile rahsia dh tau kn mudah je..

mmg mudah...ok mari gulungkan lengan bju anda..kita mulekan operasi pasta arini...
1st skali.mcm biasa ayak tepung anda ngn secubit garam..( idea : knpe kita ayak tepung ye??tujuannye adalah utk msukkn udara dlm tepung supaya doh kita lg cntik n gebu satu lg utk asingkn bendasing dlm tepung 2..kot2 ad bintang mcm kumbang beras 2 ke..batu ke) so step ni penting ye kwn2??

ok dh sudah ayak..msukkn tepung dlm 1 bekas..dan buat lubang di tgh2  mcm ni ye??


ok lepas 2 msukkn telur (pukul dlu ye telur td) di tengah2 lubang td..mcm ni..


ok mcm ni lepas 2 gaulkan dari dalam ke luar..skit demi skit smpai anda dpt doh mcm ni...

mudahkan??ok sblm 2..lia nk bgtau ttg adunan ni x memakai sebarang cecair ye?? selain telur...jgn pulak tmbh air ke klo doh ni xjd..tmbah telur smpai doh ni jd mcm kt atas ni..p/s tp klo ad y  nk wt pasta kaler ijo ke biru ke sile la tmbah pewarna sblum adunan ye..tp pewarna je..jgn tmbah air..sbb bile tmbah air t mse rebus t doh ni akan jd lembik n bukan pasta lg nmenye..hehe...

ok sblm lia terangkan lanjut lia nk knlkn dlu mesin torak pasta ni...mcm ni ropenye...


functionnye msin ni adlah utk menipiskan dan memotong doh td kepada bentuk2 pasta y anda nkkn..ad mcm2 size..hah mcm dlm gmbr ni ad siap harga jd boleh la mule2 survey ye??hehe

ok lps doh dh siap..anda bulat2kn doh td pd size y kcik n torakkn gune msin ni...



pastikan doh anda dinipiskan berkali2 sbb pasta y baik adalah pasta y nipis n ini juga utk mmudahkan ia nk rebus t...



pastu potongkn pasta anda...

tada....mcm ni la ropenye..hehe...

ok rebus time....petua lg sblm rebus debukan skit pastri anda dgn tepung..bedakkn skit die supaye comei..atas dapur anda pastikan anda ad periuk berisi air y mendidih dan msuk skit garam dan minyak...minyak ni penting utk memisahkan setiap helaian pasta anda..garam sebagai perasa


lalala~rebus 10 -15 minit..pas2 leh rase die msk ke x dgn merase tp time2 pose ni xleh rase jd agak2 je la dh lembut..hah ni ad lg 1 petua..klo nk tau dh msk ke x..amik shelai bnda ni n cmpak kt dinding..klo die melekat 2 tndanye dh msk..hehe

ok pas dh msk toskan pasta ni..n lalukan dibwh air paip..tp klo lia..lia suke air ais..sbb pasta akan lebih kenyal n sdp dimakan...

finally..sedia utk dihidang..walla...~









P/S ; Utk resepi akan dtg lia ajar homemade sos pasta plak ye..slmat mcube..annyo~